Spoločnosti Upside Foods a Good Meat budú môcť takéto kuracie mäso dodávať do reštaurácií a následne i do supermarketov.
Sú to prvé dve americké firmy, ktoré nepredávajú mäso zabitých zvierat,
ale mäso pochádzajúce z laboratória a označované za vyšľachtené.
Tento krok spúšťa novú éru výroby mäsa s cieľom odstrániť zabíjanie
zvierat a prudko znížiť environmentálny vplyv spojený s pasením sa
zvierat, pestovaním plodín na ich kŕmenie, či odpadom vznikajúcim pri
chove, píše AP. Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) už
vlani v novembri rozhodol, že výrobky oboch spoločností sú bezpečné na
konzumáciu.
Good Meat už šľachtené mäso predáva v Singapure, ktorý bol prvou krajinou povoľujúcou takýto predaj. "Množstvá kuracích buniek premieňa na kotlety, nugety, trhané mäso a špízy," píše AP.
Ricardo San Martin, riaditeľ laboratória na výskum mäsa na kalifornskej
univerzite v Berkeley uviedol, že takto vyšľachtené kuracie mäso je
oveľa drahšie než mäso z tradične chovaných kurčiat a v súčasnosti ešte
nemôže byť vyrábané v rovnakom rozsahu.